Mitä teen, jos puhelimeni näyttö menee pelatessa rikki?

Moni ei osaa kuvitella elämää ilman älypuhelinta. Käyttihän vuonna 2018 älypuhelinta huimat 86 % suomalaisista. Älypuhelimet ovat tärkeä osa jokapäiväistä elämäämme, sillä käytämme niitä erilaisten pelien pelaamisessa ja sosiaalisessa mediassa. Kosketusnäyttöjen maailmanvallankumouksen myötä puhelimen näytön rikkoutuminen on kuitenkin yleistä. Monelle iskee paniikki, ja he kysyvät itseltään mitä tehdä, kun puhelimen näyttö menee pirstaleeksi.

Vauriot näytössä voivat olla vakavuudeltaan hyvin erilaisia. Joskus rikki on mennyt vain näytön lasikuori, jolloin itse näyttö toimii. Toisinaan näyttö voi mennä säpäleiksi, vaikka pudotus olisi alle puoli metriä. Täysin hajonnut näyttö voi toimia moitteetta tai se voi olla niin pahasti rikkoutunut, ettei kosketusnäyttö toimi ollenkaan. Vahinko riippuu siitä, kuinka lähelle ulkolasia kosketusnäyttö on rakennettu.

Puhelimen korjaaminen itse vai huollossa?

Rikkoutuneen älypuhelimen näytön vaihtaminen maksaa keskimäärin 200 euroa huoltoliikkeessä. Hintaan vaikuttaa ennen kaikkea puhelimen malli, ja joidenkin puhelinmallien korjaus voi tulla tyyriiksi. Joskus älypuhelimen näytön vaihtamisesta voi onnistua itse, jos omistaa oikeat työkalut, kuten pienikokoisen ruuvimeisselisarjan erikoiskärjillä sekä muovisen viputyökalun, jolla saa väännettyä kännykän kuoren ja muita osia auki. On kuitenkin hyvä muistaa, että puhelimen omatoimisella korjaamisella voi menettää laitteen takuun ja kännykkä voi mennä entistä enemmän rikki. Jollei tunne olevansa niin sanottu “tekniikan ihmelapsi”, kannattaa aina kääntyä valtuutetun huoltoliikkeen puoleen. Valitse suurimpien matkapuhelinvalmistajien valtuuttama ja sertifioima huoltoliike, jonka työntekijöillä on tarpeeksi tietoa ja taitoa myös uusimpien laitteiden korjaamiseen.

Puhelimen huolto valtuutetussa huoltoliikkeessä

Suositun Samsung Galaxy S7:n etu­lasin ja näytön vaihto maksaa 200–230 euroa, kun taas Samsung Galaxy S7 Edgelle korjaukselle hintaa tulee 340–400 euroa. Laaja kotivakuutus kattaa usein äkillisiä rikkoutumisvahinkoja, kuten puhelimen näytön rikkoutumisen. Tosin laajakaan kotivakuutus ei korvaa kastumisesta aiheutuvaa puhelimen rikkoutumista. Kotivakuutuksen omavastuu on tyypillisesti 150–300 euron välillä. Kun laite korjataan valtuutetussa huoltoliikkeessä, kuten Mobylife, voit olla huoletta siitä, että vaihdettavat osat ovat aina alkuperäisosia eivätkä ns. ”bulkkiosia”, joita saatetaan käyttää ei-valtuutetuissa huoltoliikkeessä. Tällöin laitteen jälleenmyynti säilyy korkeana ja on edelleenkin turvallinen ja luotettava käyttää. Valtuutetun huoltoliikkeen puoleen kannattaa aina kääntyä myös silloin, kun haluaa nopeaa palvelua ja takuun huollosta.

Kannattaako puhelimen korjaaminen?

Rikkinäinenkin puhelin saattaa vielä toimia, vaikka näyttö olisi kärsinyt. Houkutus olla huomioimatta vikaa voi olla suuri, mutta se on myös riskialtista. Puhelin kannattaa korjauttaa mahdollisimman nopeasti, sillä rikkinäiset osat altistavat laitteen uusille vaaroille. Näytön rikkoutuessa kosteuden ja lian on helpompi päästä puhelimen rakenteisiin, mikä heikentää laitteen toimintaa entisestään. Kosteusvauriot ovat myös haastavia korjata, joten niiltä kannattaa varautua ajoissa. Vaurioitunut näyttö myöskin hajoaa usein lisää.

Rikkoutuneesta lasista saattaa alkaa irtoamaan siruja, joista on paljon harmia laitetta käytettäessä. Pikainen korjauttaminen säästää siis lisävaivalta ja -murheilta. Samalla se on ekoteko, sillä jo olemassa olevan laitteen käyttäminen ja ylläpito on ekologisempaa kuin uuden hankkiminen. Puhelimen korjaaminen on lisäksi taloudellista, sillä laadukas korjaus tulee usein huomattavasti halvemmaksi kuin uuden laitteen ostaminen. Moni on myös jo ehtinyt tottua puhelimeensa, eikä halua opetella uuden käyttämistä. On mukavampaa käyttää vanhaa, tuttua ja turvallista laitetta kuin yrittää siirtää yhteystietoja, kuvia ja muuta dataa vieraaseen laitteeseen. Usein sananlasku “vanhassa on vara parempi” pitää paikkaansa.